2021/02/01

Nozares asociācijas neatbalsta "nesēju nodevas" piemērošanu viedtālruņiem

Nozares asociācijas neatbalsta "nesēju nodevas" piemērošanu viedtālruņiem

Latvijas Interneta asociācijai un vairākām citām ar informācijas tehnoloģijām saistītām asociācijām ir negatīvs viedoklis par iecerētajām izmaiņām aplikt viedtālruņus ar "nesēja nodevu". Š.g. 29.janvārī asociācijas ar kopīgu vēstuli vērsās pie Ministru prezidenta K.Kariņa kunga, lai izteiktu savus iebildumus grozījumu Ministru kabineta 2005. gada 10. maija noteikumos Nr. 321 „Noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību” (turpmāk- Grozījumi) tālākai virzībai un apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Asociācijas vēstulē vērsa valdības vadītāja uzmanību uz to, ka nav pieņemams veids, kādā norisinās Grozījumu izstrādes process, tā pamatojums un līdz ar to arī rezultāts – datoru cieto disku un viedtālruņu aplikšana ar “nesēju nodevu”. Līdzšinējā Grozījumu izstrādē un virzībā Kultūras ministrija nav iesaistījusi partnerus tādā līmenī, lai nodrošinātu labas likumdošanas principa ievērošanu.

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Andis Āriņš pauž viedokli: "Tehnoloģijas šobrīd attīstās ļoti strauji, kā arī aizvien populārākas kļūst dažādas straumēšanas platformas. Mūsdienās cilvēkiem mūzikas un dažādu citu produktu kopēšana vairs nav aktuāla."

Sasteigtā, necaurskatāmā un metodoloģiski kļūdainā procesā nav iespējams sasniegt taisnīgu un sabiedrības interesēm atbilstošu rezultātu. Tā kā ar papildu nodevu tiks apliktas konkrētas preces (“nesēji”), tās maksātāji būs visas Latvijas privātpersonas (piemēram, 95% viedtālruņu lietotāji maksās par kopēšanu, ko faktiski neveic). Jebkuras nodokļu un nodevu reformas gadījumā nepieciešama sabiedrības iesaiste un izpratne.

Ar nozares asociāciju parakstīto vēstules tekstu varat iepazīties šeit >>>

Up